Hvordan bliver man tryllekunstner?

Anders Møller er professionel tryllekunstner og har tryllet i mere end 10 år. Han er en af landets førende specialister indenfor fingerfærdighedsmagi. Han vil her dele et par råd om, hvordan man egentlig bliver tryllekunstner og hvor man bør starte.

Som tryllekunstner bliver man ofte stillet spørgsmålet: “Hvordan blev du egentlig tryllekunstner?” og det følges ofte op af: “- og hvordan kan jeg selv komme igang med lære nogle tricks?”. Dette blogindlæg vil prøve at besvare disse spørgsmål og i samme ombæring vil vi gå mere i dybden med det danske tryllemiljø.

For mit eget vedkommende begyndte min passion indenfor trylleriet at vokse, da min familie og jeg havde været på ferie i Spanien. Vi blev her gode venner med en spanier, som var amatør-tryllekunstner. En aften viste han os et par tricks, bl.a. fik han en tændt cigaret til at forsinde ned i sin knyttede hånd og derefter klippede han et reb i flere stykker for derefter at gøre det helt igen. Jeg var solgt! Det første jeg gjorde, da jeg kom hjem til Danmark, var at søge efter trick-forklaringer på bl.a. youtube og andre steder på nettet. Dette er stadig mit første råd til spirrende tryllekunstnere: hop ind på youtube, og støvsug siden for videoer, der viser og lærer begynder-trylletricks. Har her linket til et par af de kanaler, som ligger gode trylletutorials op af høj kvalitet:

Følgende kanal koncentrere sig primært om kortmagi i den lidt mere avancerede ende, men ikke desto mindre er der fyldt med videoer, som det er værd at checke ud!

Med internettet og især Youtube, er det blevet lettere end nogensinde at starte som tryllekunstner! Tryllemiljøet er dog splittet i forhold til, hvorledes den lette tilgang til mange tryllehemmeligheder er en negativ eller positiv ting. Sikkert er det dog, at det har skabt mange flere tryllekunstnere og tryllehobbyister, som ellers ikke ville have haft mulighed for at lære disse effekter og tricks.

Når man har lært sine første tricks er det en god ide at fremvise dem for et publikum, fx ens familie eller venner. En ting er, at kende hemmeligheden bag et trick, men noget helt andet er trickets fremførelse. Her er et par basale hints, som er værd at have i baghovedet, når man fremfører sine tricks for et rigtigt publikum:

  • Hold øjenkontakt med publikum
  • Interagér med publikum: stil spørgsmål og få flere af publikummerne til at hjælpe dig med at udføre et givent trick.
  • Udfør trickene i et rolig og afslappet tempo
  • Tal KLART og TYDELIGT.

Jo før man bliver opmærksom på disse teknikker jo bedre, og jo hurtigere begynder de at sidde på rygraden, uden man behøver at tænke over dem.

Hvad er næste skridt?

Hvis interessen for trylleriet har bidt sig fast er det næste skridt at besøge det danske tryllemiljø. Det danske tryllemiljø består af flere trylleklubber rundt om i landet. Disse har et mere eller mindre tæt samarbejde, så hvis man melder sig ind i en klub, vil man ofte få mulighed for at møde tryllekunstnere fra andre dele af landet også. Her er en liste over nogle af klubberne i landet (Skriv hvis jeg har glemt nogen):

De fleste af disse klubber holder et møde en gang om måneden, og man er meget velkommen til at komme på besøg en enkelt gang eller to uden at betale noget kontingent. Et møde varierer meget fra klub til klub. I Århus klubben, hvor jeg selv kommer ofte, mødes man og hyggesnakker og viser hinanden tricks og måske ideer, man har arbejdet på. Iøvrigt kommer der ofte andre tryllekunstnere udefra og holder seminarer. Trylleriet er meget lig andre hobbyer, og der er et helt “tryllemiljø”, med kendte internationale tryllekunstnere. Listen over disse “kendis-tryllere” er lang, men nogle af mine store inspirationskilder er bl.a. Chad long og David Williamson fra USA, Dani Daortiz fra Spanien, Ben Earl fra England, Lennart Green fra Sverige, Shawn Farquhar fra Canada og selvfølgelig Rune Klan her fra Danmark.

Et andet sted som altid er et besøg værd er Pegani i Horsens. Pegani er nordens førende trylleforhandler, og ejeren Steen har altid fingeren på pulsen med de nyeste og mest spændende tricks fra rundt om i verden. Man kan få flere timer (og dage!) til at gå med et kigge rundt dernede, så snyd endelig ikke dig selv for kigge forbi.

Træning, træning og træning!

Hvis man vil blive en dygtig tryllekunstner, kan man ikke komme udenom træning. Mange af de effekter man vil komme til at udføre kræver en stor del fingerfærdighed, og det kan derfor ikke understreges nok hvor vigtigt det er, at ligge de nødvendige timers træning i udførelsen af et givent trick, før man kan vise det til et publikum. Mange tricks bygger på grundteknikker, som kan benyttes til at udføre andre tricks. Har man derfor lagt den nødvendige træning i en teknik åbner det derfor op til et væld af andre effekter.

Hvorfor er træning så vigtigt? Som tryllekunstner skal man få det umulige til at synes muligt. Og tilskuerne skal derfor føle at magien sker uden de store udfordringer for tryllekunstneren. Tryllekunstneren skal altså både være i stand til at udføre teknikker som måske tager 1 uge, 1 måned eller helt op til 1 år at lære, samtidig med at denne ikke glemmer at interagere med publikum! For mig selv, og for mange af mine tryllekollegaer løber antallet af træningstimer op i +10.000. jeg sidder dagligt med et spil kort og træner på diverse teknikker, som måske først kan bruges i en effekt om flere måneder. Det kræver derfor en enorm viljestyrke og udholdenhed at blive en dygtig tryllekunstner, for det kommer ikke af sig selv!

Afsluttende ord

Tak fordi du har læst med i dette blogindlæg! Jeg håber det har givet dig en bedre forståelse for, hvad det kræver at blive tryllekunstner. Du må endelig ikke lade det forgående afsnit skræmme dig! Måske kræver det træning, men det gør alle hobbyer! Og hvis først man finder en hobby man brænder for, så føles træning ikke som træning. Når jeg sidder med et spil kort og øver et color chance (*få et kort til at skifte) eller øver muscle pass med en mønt (*få en mønt til at falde op af), så er det for mig både afstressende og sjovt – og det føles aldrig som en pligt, der skal overståes.

Tilbage er der blot at sige held og lykke med din rejse ind i trylleverdenen. Du har valgt en helt speciel hobby, der åbner op for en verden, som kun de færreste er heldige nok at opleve! Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at skrive til mig på abm@anders-magic.dk, og ellers er du velkommen til at læse meget mere om mig på forsiden.